Wednesday, April 15, 2009

ÅT gerd

Det är verkligen inte kul med arbetslöshet, det tycker nog ingen. Möjligen att det är lite kul för oss som har lån eftersom att låga räntor inte sällan sammanfaller med många arbetssökande. Men det jämnar ut sig om någon i familjen inte har nåt jobb att gå till i och för sig.

Nu satsar regeringen på arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Ett ord som låter så fullkomligt tråkigt att man nästan dör. Åtgärd. Va sjutton. Kan de inte kalla det för något annat. Program är inte heller kul.

Det som jag tycker är bra nu när regeringen satsar är att man verkar vara högst medveten om att det finns en risk för pysselsättning. Borg och Littorin skriver att det kommer ske misstag när man bygger ut ÅTGÄRDERNA. Här garderar de sig. De vet att de kommer att få kritik. Gör man en rätt stor satsning på åtgärder så är det klart att inte alla programmen kommer hålla hög kvalitet och vara supermeningsfulla och göra folk jobbready (raffigt ord tycker jag själv) omgående. Men det borde vara så kan man tycka. Det kräver dock enormt mycket. I alla fall för dem som har varit arbetslösa ett tag, och framför allt när det gäller personer som har låg eller ingen utbildning. Där krävs massor. Inte bara cv-kurser om man säger så.

Östros bölar på som vanligt. För liiite görs. Passiva insatser. Ursäkta, men vet han det redan? Det vore skitdåligt om de åtgärder som sätts in bara blir förvaring, och det är möjligt att det blir så. Men när allianspartierna i åratal kritiserat forna S-regeringen för just denna typ av politik och massförvaring, vore det konstigt om de inte vore ytterst vaksamma på att inte hamna där själv. Redan nu har de ju kastat ut en brasklapp. Bara att hoppas att de ser till att inte hamna i gamla sketkassa åtgärder som vi har sett så mycket av tidigare om åren.

I höst startar yrkesvux på många håll i landet. Det tror jag är en kalassatsning för de som behöver komplettera sin utbildning och satsa på nån praktisk yrkesinriktning ( är för personer som saknar eller behöver komplettera sin gymnasieutbildning). En satsning på dem som ofta faller ifrån och som har svårt att rycka upp sig även när konjunkturen vänder. Helt rätt.

Jag tror det finns hopp. Men jag tror också att vi måste hålla ögonen på de nya åtgärder som sätts in så det inte blir kopior av datorteken och friåren och annat som inte leder till jobb.

Arbete äro en dygd.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se