Tuesday, January 13, 2009

Vad är det alla barn önskar sig mest av allt? En video, en häst eller …. Nej just det FRED (minns väl Sven Melander sketchen i slutet av 80talet?). I alla fall alla barn i Gaza. Jag fattar inte Israel. Inte Hamas heller för den delen. Men det övervåld som sker just nu är bara helt galet. Och då får vi inte reda på hälften av vad som händer eftersom inte några journalister får rapportera från området.
De ögonvittnen som rapporterar inifrån förtäljer vidriga historier. Massvis med civila palestinier (och andra t ex en utländsk läkares gravida fru) dödas. Alla har väl hört om barnen som låg uttorkade men levande bredvid sina döda föräldrar. Igår läste jag artiklar om två små syskon som låg och sov när huset blev bombat. De blev bara kolbitar. Det är inte försvarbart. Oavsett vad man tycker om Israel-Palestinakonflikten förstår jag inte hur någon kan försvara Israels agerande. Hamas är skurkar helt klart, men - de kommer vinna på den här striden eftersom att Israel dödar civila i massor och berättelser om dödade barn och familjer, det är sånt som folk får (med all rätt) sympati för. Det spelar ingen roll att de säger att de ska utplåna israel i sitt manifest eller att de har avfyrat raketer mot Israel under en längre tid och massa, massa mer.
Nej. 1. Sluta kriga. 2. Sätt er ner och lös skiten – det är det viktigaste. Okej, det är historia och massa gammalt groll. Innerst inne tror jag väl aldrig att konflikten blir helt löst men den måste redas ut och ordnas upp. Det får ta tid. Men under tiden får ni banne mej se till att lägga ner vapnen. Snacket om” Israel har rätt att försvara sig” eller ”Hamas måste ge tillbaka när Israel bara skjuter på civila” eller ”Hamas är terrorister och självmordsbombar”. Det spelar inte någon roll. LÄGG NER. Lätt för mej att säga kanske. Men när oskyldiga dödas, då finns det inga ursäkter. Släng ut militärerna och de som styr på ett fält – gör upp där men blanda inte in några andra. Men det är så svårt så svårt. Hamas har ju dödat rätt många civila under åren om man säger så, inte bara israeler utan en hel del av sina egna landsmän. Men Israel har krigat på bra de också. Historia och religion i drivor ligger bakom, så mycket fattar vi. Det är väl också därför det inte finns någon enkel lösning. Tänk om jag vore president för hela världen. Allt vore så mycket enklare då. Jag skulle vara en underbar despot och hantera det mesta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se